A: Skor är ofta lurigt att lösa som lajvare, speciellt som ny sådan. De finns flertalet personer och hemsidor att beställa historiska eller fantasy-skor från av alla de slag och är väl värt att lägga pengar på om man tänker fortsätta med hobbyn då de håller väldigt länge med rätt omvårdnad.

De flesta lajven accepterar annars kängor helt i läder, läderstövlar och lädersandaler. Dessa går att hitta i vanliga skobutiker och brukar gå enkelt och billigt att få tag i, särskilt i mindre storlekar. Ett par läderkängor däremot kostar mer om man inte redan har ett par.
”Jesus-sandaler” är ett alternativ och dessa går ofta att hitta i skobutiker eller på second hand inför sommaren. Detta är sandaler som spänns med lädersnören, smeknamnet säger ganska mycket.

Får man inte tag i skor går det bra att linda fötterna eller gå barfota, iaf på sommaren, och det kan vara ganska skönt i vilket fall som.

Om du har utrustning i läder så tänk på att underhålla det så håller det mycket längre. Att smörja in med fett innan och efter varje lajv gör dem både vattentäta och förlänger livslängden.

Det kan vara bra att gå in skor i förväg med. Rekommenderas att sätta på ett par rejäla raggsockor, blöta dem i varmt vatten (och kanske till och med skorna) och gå in dem så formas de om lätt.

Läder som blötts först drar till sig fett bra så detta är ett bra läge att fetta in, att glömma det i detta läget gör dock att man riskerar att de spricker.

Posted in: FAQ