Hej förstagångslajvare!

Vi på projekt Lazarus är glada att du valt att göra ditt första lajv med oss. Under rubriken Vision kan du läsa mer utförligt om varför vi just vill göra ett lajv som är lätt att komma in i även för den som inte lajvat innan. Det är alltså precis dig vi vill ha som besökare på Lazarus.

På denna sidan vill vi ge dig våra bästa tips för att lajvet Allting blir som det aldrig var, ska bli så lyckat som möjligt.

Våga fråga

Vi vill att du ska känna dig peppad och trygg med Projekt Lazarus och vill därför börja med att säga att alla frågor du kan tänkas ha är bra frågor. Det finns inga dumma frågor och du kan vara helt säker på att om du undrar något så finns det flera som undrar samma sak. Så våga fråga – arrangörer eller andra lajvare. Om du frågar i ett offentligt forum, som Projekt Lazarus Discordgrupp eller i Projekt Lazarus Facebookgrupp gör du alla som funderar på samma sak som dig en tjänst. Det är inte alltid en kan få svar på sina frågor på minuten – för livet är fyllt av så mycket liv – men du kan vara säker på att du kommer att vänliga och hjälpsamma svar. Lazarus har fina lajvare och en fin gemenskap. Om du är tydlig med att du är ny lajvare kommer folk troligtvis att anstränga sig extra för att hjälpa dig.

Om frågorna rör mer allmänna frågor som “hur lajv går till” etcetera så finns det massor av information att hitta på nätet. Vi länkar till spelriksförbundet Sveroks startguide här på vår sida samt en kort beskrivning här på hemsidan..

Utrustning

Kläder och utrustning är oftast det som skapar frågetecken och ibland stress. Här vill vi bara säga: ta ett djupt andetag. Lazarus är inte ett lajv där du kommer att bedömas utifrån din förmåga att handsy perfekta, historiska kopior av kläder. Tanken är att er utrustningen ni använder på lajvet skall stämma med er egen vision av er karaktär så gott det går. Materialen på kläder och utrustning är inte så noga men vi vill att utrustningen är inriktad på fantasy och historiskt, dock gärna med betoning på fantasy. Vi kommer inte ställa höga krav då vi vill främja er kreativitet och folks möjligheter och inte begränsa dem. Under fliken Förstagångslajvare- Utrustning och Nybörjarens packlista hittar du mer information om utrustning till lajvet.

Min roll på Lazarus och hur grupper fungerar

Att välja vad en ska spela för roll på Lazarus kan vara ett lite plågsamt nöje för Lazarus försöker vara ett lajv som som säger “ja” till de flesta idéer du kan komma på. Att det just är så öppet – att det inte finns några begränsningar – kan vara överväldigande. Känn därför efter extra noga. Vad vill du vara för sorts hjälte (eller skurk) under lajvet? Vad får ditt hjärta att dunka lite extra? Vill du vara en alvspanare med magisk förmåga, som rör dig i skogen som om det vore din egen bakgård, eller vill du vara en rik köpman som mest sitter i lägret och skryter om hur viktig du är, på ett sätt som gör alla andra alldeles galna? Välj det som känns kul för du ska vara i rollen i flera dagar. Kom ihåg att du har mycket stora möjligheter att bestämma allt om din egen roll men att du inte samtidigt kan bestämma något över andra. Du är helt fri att skapa en prins som där du kommer ifrån dyrkas som en gud av alla runt omkring dig. Men du kan inte i din roll bestämma att alla andra på lajvet i Kentaurdalen ska dyrka dig som en Gud. Däremot kan du ju få jätteroligt spel om du gör en roll som förväntar sig att alla ska göra det och sedan blir förvånad och besviken när ingen bryr sig.

Använd Projekt Lazarus wiki som inspiration när du skapar din roll. Här kan du också läsa massor om den värld Lazarus utspelar sig. Känn ingen press att kunna allt som står i wikin (det kommer inget prov).

Ett bra sätt för en förstagångslajvare att inte behöva komma på alla saker själv och att dessutom få hjälp och stöd med alla frågor på vägen, är att gå med i en grupp. På Lazarus åker många lajvare i grupper eller följen. Det kan vara gruppen Svartblod i skogen eller gruppen Bågskyttegillet från Touron. På Discord och i Facebookgruppen kan en fråga om det finns någon grupp som en kan vara med i. Går en med i en grupp kan en få hjälp med både sin roll och vilken sorts utrustning en bör tänka på.

Själva lajvet

Under rubriken Praktiskt information kan du läsa allt du behöver om tider, transporter, boende. Under denna rubrik ger vi mer tips om själva lajvet.

Allting förblir som det aldrig var är ett lajv som utspelar sig i en serie – en så kallad kampanj – och det som händer under lajvet och alla som är där är påverkade av allt som hänt tidigare i kampanjen. På Lazarus wiki finns det en sida där du kan läsa en kort beskrivning av allt som hänt tidigare.

Under lajvet skapar du ditt eget äventyr. Du är alltid fri att vara med i så mycket eller så lite som du vill. Det kommer aldrig att ta slut på möjligheter att blanda sig i spännande, mystiska och utmanande saker som händer – men du bestämmer alltid vad du vill vara med på. Trygghet är viktigt för oss på Lazarus. På ett lajv kan det hända läskiga grejer men det ska vara den sortens läskighet som en väljer själv (som att titta på en skräckfilm). Du väljer alltid själv vad du vill vara med om och kan alltid bara gå ifrån om något händer som gör dig otrygg. Vi vill att du ska känna att du alltid kan komma till arrangörerna om något gör dig otrygg under lajvet.

En sak du inte behöver oroa dig för är att göra fel. På Lazarus kan du inte göra fel så länge du gör ditt bästa och spelar din roll så gott du kan. Har du glömt någon regel eller hur något ska göras kommer dina medspelare att bara hjälpa dig så att det blir rätt. Alla har varit förstagångslajvare någon gång och det finns verkligen inget krav att vara expert direkt. Alla är på Lazarus för att ha kul.

Det kan också vara bra att komma ihåg att en ibland måste vila mitt i allt äventyrande. Att dricka, äta och sova ordentligt ger dig den energi du behöver för att kunna ha kul all övrig tid. Det kan också vara bra att komma ihåg att Lazarus inte kräver att du är in-lajv (det vill säga spelar din roll) hela tiden. Om du känner att du fått lite för mycket spel och intryck finns det ett off-lajvområde (den så kallade “offen”) där du kan vara dig själv.

Efter lajvet

När lajvet är slut brukar det bli fest och häng och fotografering. Att få prata off-lajv med människor en nyss lajvat med är något av det roligaste en kan göra. Då kan en krama sina fiender på lajvet och skratta med den en var arg på i sin roll. Här kan en också kanske få svar på mysterium en varit med om under lajvet men inte lyckats lösa. Tag chansen att vara med!

I allt efterlajv-snackande och festande är det samtidigt bra att få lite mer ordentlig sömn. På söndag ska allting packas ihop. Var noga med att du får med dig allting hem som du släpat till lajvet – det är trist att förlora kläder och utrustning en kämpat med. Var också noga med att göra helt snyggt runt omkring dig där du bott och lajvat så att Lazarus och Sveriges lajvare fortsatt får hyra mark till lajv.

När du väl kommit hem från ett lajv kan det ibland kännas lite deppigt och tomt. Lajvare kallar det bleed. Det är helt normalt. När en varit med om något så intensivt och omfattande, med många nya relationer och känslor, kan verkligheten verka lite blek. Hantera din bleed genom att hänga i Lazarus forum på Discord och på Lazarus Facebooksida. Här kan du fortsätta att prata och dela minnen från lajvet som varit – samtidigt som du planerar nästa lajv att åka på. Och då kommer du inte längre att vara en förstagångslajvare utan en erfaren veteran.