A: De flesta lajvarna syr sina egna kläder även om det finns personer och butiker som tar upp beställningar eller till och med har färdiga. Många lajvare har också flera uppsättningar liggande hemma och kan ofta tänka sig att låna ut om man frågar.

Kläder så är det ett stort område men vi ska försöka ge en bra bild av tyg och sömnad.
Om vi ser till historiska tygsorter så brukar man rikta in sig på ylle, vadmal, linne och siden med ylle och vadmal som överkläder, linne som “underkläder” (understa lagret, tunika, underklänning, brokor etc.) och siden som lyxmaterial. Men detta lajvet har inga sådana krav utan det är upp till spelaren att välja vad som funkar för dem och de tycker se bra ut.
Bomull fungerar fint och där kan det vara ett förslag att ta något som är lite grövre vävt som därmed ser lite äldre ut.
Vad gäller mönstrade tyger så är det ju fördelaktigt att ta något som inte har moderna mönster som då kommer att uppfattas som OFF. Läder, skinn och päls kan också användas fritt.
Till detta lajvet så fungerar det även bra att hitta saker man tycker ser bra ut på second hand eller liknande och använda.

Vad som är viktigt att tänka på med material är dock att historiska tygsorter ofta har en funktion. Till exempel så värmer yllekläder alltid även när de är genomblöta.
Det är också viktigt att tänka på att konstmaterial innehåller plast och plast smälter när det brinner. På lajv vistas man mycket vid eldar och ett 100% naturmaterial kan som värst brinna, ylle och linne är ofta ganska svårt att råka få eld på också. Men däremot brinner fejkmaterial desto snabbare, antänds lättare och framförallt så smälter det när det brinner. Därför är det bra att hålla sig till så mycket naturmaterial som möjligt, särskilt på plagg som kan råka komma nära lägerelden.
Ylle, vadmal, silke, siden, linne, hampa och bomull är exempel på naturmaterial. Kolla vad det är blandat med om det inte är 100%, linne blandas ofta med bomull och då funkar det ju bra även fast det inte är så kallat hellinne.

Underkläder kan sys om man vill men många använder sina vanliga. Precis som annars så är det viktigt att inte moderna loggor syns, annars spelar det liten roll.

Färger är det ganska fritt med och upp till spelaren. Neonfärger skall undvikas men annars finns det nog inga gränser även om det finns många diskussioner om vilka färger som är dyra.

Skall man hålla sig till historiskt korrekt så får man handsy kläderna, men detta brukar inte vara fallet på lajv och är absolut inget krav här, maskinsöm fungerar bra. En lösning som många lajvare använder är att maskinsy “osynliga” sömmar och handsy de synliga.

Mönster går ofta att låna på ditt lokala bibliotek men kan annars beställas på flertalet ställen på internet, likaså tygerna. Vi uppmanar ju dock till att man använder sin fantasi och därför är det inte viktigt att kläderna blir historiska, de får gärna vara fantasy och häftiga. Mycket av det jag skrivit ovan gäller historiska kläder och som sagt är lajvet fantasy och inte historiskt så gå på din känsla. Ser det snygg och riddartid eller riddartids-fantasy ut så är det rätt.

Tips för att få dräkten att se mer levande ut är detaljer och accessoarer.

Se också om Utrustning under Praktiskt

Posted in: FAQ