FAQ (23)

Q: Checklista för lajvet? / A checklist for the LARP? (english answer further down)

A(svenska): Glöm inte att…

…själv hitta på din roll. Förslag finns det gott om på hemsidan.

…anmäla dig via anmälningsfomuläret.

betala innan lajvet. Innan den 31/5 om du vill ha intrig.

…ha en klar uppfattning av de regler som finns i regeldokumentet men inte övriga regler som t.ex. om de specifika magierna.

…inte läsa allt på hemsidan, men att läsa ger dig en bättre uppfattning om världen du ska träda in i. Tänk också på att hemsidan uppdateras hela vägen fram till lajvet och informationen kan ändras.

…ordna med ditt eget boende på lajvet. Har du inte det så kontakta arrangörerna, vi har tält att förmedla. Se även under Praktiskt.

…ordna mat på ett eller annat sätt. Lajvet kan tillhandahålla en del. Se under Praktiskt.

…spela din roll under lajvet och hålla visionen av den påhittade världen uppe hela tiden. Vill man vara OFF så gör man det där det inte stör andra.

…ordna med dina kläder och din utrustning själv även om du säkert kan låna av någon om du frågar snällt. Denna utrusning förväntas vara i linje med de krav vi har satt upp.

Om ni har ytterligare frågor så tveka inte att kontakta oss.

 

A(english): Don’t forget to…

…make up and write your own character. A lot of ideas can be found around the webpage but they are all in swedish.

…fill out the application form. It is currently in swedish only but contact kontakt@projektlazarus.se and we will make sure that a translation is sent to you.

pay before the LRP starts.

…have a clear understanding of the rules for the LRP. Again, they are only available in swedish, but contact us in case you need a translation.

…read the infomation on the hompepage, even though you’re not expected to read everything, it might give you a better understanding of the world of which you will be a part. The homepage will also be updated continually up until the LRP starts and infomation might change.

…arrange your own housing. There might be tents available for hire if you contact the game management.

…make eating arrangements.

…play your character during the entire LRP and maintain the illusion of the fictional world. If you need to go out of character, make sure you do so where noone else is around.

…bring your own clothing and equipment and make sure it holds the standards we have set up. If there is something you are missing, borrowing might be a possibility.

If you have any further questions, don’t hesitate to contact the game management.

Q: Vad mer exakt innebär high fantasy medeltid?

A: Att det är ett lajv med stora inslag av fantasi och övernaturliga varelser, magi och händelser. Samt att det utspelar sig på en teknologisk nivå motsvarande medeltiden. Detta gäller även modet som är liknande medeltid men med stora fantasyinslag.

Q: Vad händer om man blir mördad? Då måste man bli helad eller återuppväckt eller något?

A: Detta besvaras i reglerna men generellt kan man säga att man kan bli dödad och få byta roll även om detta är högst osannolikt. Om man blir nedgjord i en strid dör man antagligen inte permanent.

Q: Vad är lajv?

A: Ibland, eller till och med ofta, har någon annan sagt det där man vill säga bättre än vad man själv skulle kunna göra. Därför hänvisar vi denna frågan till Lajvsverige och föreslår även att ni låter eventuella oroliga föräldrar läsa den information som finns där och be dem vända sig till oss om de har fler frågor. Det kanske kan vara bra att låta dem titta runt på hemsidan med.

Q: Hur strikt är det? Sabbar man hela grejen om man tex tar foton?

A: Fotomöjligheterna är alltid goda före och efter lajvet och folk brukar ställa upp på all världens foton. Kameror som inte är synliga får förekomma men det är alltid en risk då andra inte vet att de är där.Under lajvet skall helst inget störa “illusionen” av den spelade världen och därför bör moderna saker som loggor, tryck, elektronik, elektroniska ljud moderna material och så vidare undvikas. Folk uppskattar att illusionen hålls så det kan sägas vara ganska strikt men ingen kommer på något sätt att bli straffad om de gör något “fel”. Stör det andra för mycket så kommer man som högst bli tagen åt sidan och ombedd att sluta.Ett generellt tips är också att om du råkar göra eller säga något som känns fel så låtsas inte om det och bara fortsätt med det du höll på med. Stannar du upp blir det mycket tydligare :)

Q: Så moderniteter som toaletter finns inte? Hur gör då de med avancerat smink?

A: Toaletter finns men de är utedass. Rinnande vatten finns i ån och dricksvatten finns utställt på området. Elektricitet finns inte. Smink löser de flesta inne i sitt eget läger med en handspegel eller genom att någon annan hjälper en. Sminkroller brukar sminka på sig på morgonen och eventuellt bo OFF för att kunna sköta det smidigt. Man gör det avsides och folk har förståelse. Men det är lite meck :)

Q: Hur mycket får man bestämma? Tex att man är superduktig på saker.

A: Du får bestämma väldigt mycket! Men det viktigaste är att du känner att du kommer ha roligt när du spelar karaktären. Det brukar till exempel bli tråkigt att vara bra på precis allt. Det är också bra att tänka på att du ska vara karaktären i flera dagar och då kan det bli jobbigt efter ett tag om man ska vara en superduktig och känd bard/speleman men inte kan spela något instrument eller sjunga. ;) Man ska också tänka på att man ska kunna spela det på ett övertygande sätt. Är man supersnabb på lajvet kan det vara svårt att övertygande spela det, för fysiskt sätter det vissa gränser.

Q: Kan tex en sjöjungfru få ben på land? Kan tänka mig att det finns gränser.

A: Det kan de alldeles säkert få. Antingen om de själva är magiska på något vis eller har någon magi för det, eller om de har fått hjälp av en magiker till exempel. Det är alltid bra att hitta på en historia om det för sin egen del.

Q: Behöver man prata gammalsvenska?

A: Nej, det behöver man inte. Det är trevligare att talet känns naturligt även om folk brukar undvika förkortningar, en del slang och engelska. Vissa saker är dock svårt att undvika, som t.ex. “okay”, men om någon “säger fel” så bara låtsas som inget och fortsätt konversationen.

Q: Vad är det här “patinering” som alla pratar om?

A: Det handlar om att få utrustning att se sliten ut för att få känslan av att den har använts och inte är helt nygjord. Sätten för detta är många men att släpa utrustning i marken för att sedan bara tvätta av den med vatten eller “spilla” saker på den hör nog till de vanligaste varianterna.

Airbrush är mycket effektivt om man har tillgång till och hanterar sådant men även vanlig sprayfärg i ljust beige och mörkt brunt som sprayas på en bits avstånd är mycket effektfullt. Var försiktig med det dock då det inte blir alls snyggt om man t.ex. skulle spraya för nära.

Q: Vad behöver jag tänka på?

A:
Har jag kläder?
Har jag skor?
Har jag något att ta på mig om det är kallt på kvällen?
Har jag mat hela lajvet? Piroger kan vara bra att baka i förväg. Håller hela lajvet, enkla att ta med och äta.
Har jag saker att sova i/på?
Har jag alla eventuella mediciner med mig? Det kan vara bra att ha vätskeersättande, huvudvärkstabletter, myggmedel, våtservetter, tvål, skavsårsplåster, en pincett o.s.v.
Har jag slutfört min anmälan och fått bekräftelse samt betalt eller pengar till att betala på plats?
Har jag något att dricka och äta ur/med?
Har jag med en kniv och tändstickor?
Har jag meddelat att jag har en kronisk sjukdom till arr?
En film med tips finns här.

Q: Vem väljer min karaktär?

A: Det gör du själv. Du får hitta på allt kring den själv och spela som du känner. Det som kan vara värt att tänka på är dock att både spelet, kostymen och karaktären bör kännas övertygande för andra lajvare. Begränsningen vi sätter är att det ska vara “riddartid” och inte modern tid eller framtid.

Q: Hur gör man med mat?

A: Det finns möjlighet att få en del lagad mat på lajvet, info om detta hittar ni här.
Annars får man laga själv. Normalt sett på lajv så ser man gärna historiska eller mer historiska rätter och råvaror men då vår värld är fri så kan ni i princip använda vilka råvaror ni vill. Tänk dock på att ni behöver kunna lagra dem på ett inlajvmässigt sätt (brukar vara linnedukar, tunnor, krukor och likande). Och att de eventuellt kommer att ha färdats långt. Undvik moderna förpackningar synligt utan håll det OFF.

Det är också alltid lämpligt att ha med sig småsaker att äta under dagarna då man nästan alltid äter för lite. Förslag här kan vara frukter, torkat kött (kan man enkelt göra själv), bröd, ost, nötter, torkade frukter och piroger som alla håller bra. Piroger är i allmänhet ett bra förslag då man kan göra dem enkelt själv, kan välja vad man vill ha i, de håller bra och man kan ta med dem i handen och äta på vägen om man har mycket att göra på lajvet.
Annars är grytor och soppor mycket bra då man behöver ha i sig vätska och salt och kokning är bra för att döda av bakterier.

Tänk också på att ha med dig någon form av vattenkärl och dricka mycket.

Q: Hur gör man med kläder? Hur ska de se ut? Vilka material skall man använda? etc.

A: De flesta lajvarna syr sina egna kläder även om det finns personer och butiker som tar upp beställningar eller till och med har färdiga. Många lajvare har också flera uppsättningar liggande hemma och kan ofta tänka sig att låna ut om man frågar.

Kläder så är det ett stort område men vi ska försöka ge en bra bild av tyg och sömnad.
Om vi ser till historiska tygsorter så brukar man rikta in sig på ylle, vadmal, linne och siden med ylle och vadmal som överkläder, linne som “underkläder” (understa lagret, tunika, underklänning, brokor etc.) och siden som lyxmaterial. Men detta lajvet har inga sådana krav utan det är upp till spelaren att välja vad som funkar för dem och de tycker se bra ut.
Bomull fungerar fint och där kan det vara ett förslag att ta något som är lite grövre vävt som därmed ser lite äldre ut.
Vad gäller mönstrade tyger så är det ju fördelaktigt att ta något som inte har moderna mönster som då kommer att uppfattas som OFF. Läder, skinn och päls kan också användas fritt.
Till detta lajvet så fungerar det även bra att hitta saker man tycker ser bra ut på second hand eller liknande och använda.

Vad som är viktigt att tänka på med material är dock att historiska tygsorter ofta har en funktion. Till exempel så värmer yllekläder alltid även när de är genomblöta.
Det är också viktigt att tänka på att konstmaterial innehåller plast och plast smälter när det brinner. På lajv vistas man mycket vid eldar och ett 100% naturmaterial kan som värst brinna, ylle och linne är ofta ganska svårt att råka få eld på också. Men däremot brinner fejkmaterial desto snabbare, antänds lättare och framförallt så smälter det när det brinner. Därför är det bra att hålla sig till så mycket naturmaterial som möjligt, särskilt på plagg som kan råka komma nära lägerelden.
Ylle, vadmal, silke, siden, linne, hampa och bomull är exempel på naturmaterial. Kolla vad det är blandat med om det inte är 100%, linne blandas ofta med bomull och då funkar det ju bra även fast det inte är så kallat hellinne.

Underkläder kan sys om man vill men många använder sina vanliga. Precis som annars så är det viktigt att inte moderna loggor syns, annars spelar det liten roll.

Färger är det ganska fritt med och upp till spelaren. Neonfärger skall undvikas men annars finns det nog inga gränser även om det finns många diskussioner om vilka färger som är dyra.

Skall man hålla sig till historiskt korrekt så får man handsy kläderna, men detta brukar inte vara fallet på lajv och är absolut inget krav här, maskinsöm fungerar bra. En lösning som många lajvare använder är att maskinsy “osynliga” sömmar och handsy de synliga.

Mönster går ofta att låna på ditt lokala bibliotek men kan annars beställas på flertalet ställen på internet, likaså tygerna. Vi uppmanar ju dock till att man använder sin fantasi och därför är det inte viktigt att kläderna blir historiska, de får gärna vara fantasy och häftiga. Mycket av det jag skrivit ovan gäller historiska kläder och som sagt är lajvet fantasy och inte historiskt så gå på din känsla. Ser det snygg och riddartid eller riddartids-fantasy ut så är det rätt.

Tips för att få dräkten att se mer levande ut är detaljer och accessoarer.

Se också om Utrustning under Praktiskt

Q: Vad använder man för sovsaker?

A: Yllefiltar brukar finnas att hitta billigt på militära överskottslager. Annars är det filtar, fällar och hudar i passande material som gäller.

Om du är orolig att det inte räcker så ta med en sovsäck och täck över. Samma sak om dina filtar och fällar inte räcker för att göra det mjukt nog så kan liggunderlag och madrasser täckas över. Om man inte är allergisk så är den mest IN lösningen att använda halm eller granris.

Man kan också sy hop ylle till en sovsäck och eventuellt vaddera med ett täcke på insidan.
En kudde kan enkelt täckas över om den är i udda material men annars brukar ens dagkläder duga bra att lägga i en hög under huvudet.

Kalla och blöta kläder kan med fördel läggas tillsammans med en själv i sovfällarna för att torkas.

Q: Vad ska man tänka på för att skriva en bra lajvkaraktär?

A: Det vi kan ge är några tips. Ta dem som du vill. Alla tips passar inte alla personer och de kan vara motsägelsefulla, så fundera då på vad som skulle passa dig bäst.

Det första man skall tänka på är att grunden till lajv är att prata och interaktion.

Om det är din första lajvkaraktär så kan det vara bra att basera den på något man kan lite om så att man kan prata obehindrat om det. Är du en hästmänniska så kanske du ska vara hästuppfödare i lajvvärlden eller iaf vara uppväxt på en gård med mycket hästar o.s.v.

Ett enkelt sätt är att jobba med den person man redan är och sedan välja ett personlighetsdrag och förstärka mycket för att få någon annan. Detta kan vara ett enkelt sätt att få en lättspelad karaktär, men det kan också vara så att de mest svårspelade är de roligaste. För en del är det svårt att komma in i en karaktär som är för lik en själv, för andra är det enklare.

Läs på om världen, allt du kan ha att prata om på lajvet är bra och det kan leda dig in på nya intriger om du förstår information du snappar upp.

Tänk dock på att du är din karaktär och inte dig själv, och din karaktär kanske inte vet allt du vet.

Ge din karaktär både starka och svaga sidor, ofta är det roligare att spela på svagheterna än styrkorna.

Ta den information du har läst om världen och integrera din karaktär i den.

En karaktär som pratar och har annorlunda mimik än vad du själv har är lättare att gå in i. Ju större skillnad dessto enklare att skifta.

Det finns två vägar att gå. Antingen så skriver du en bakgrundshistoria och funderar ut hur din karaktär skulle bli av den. Eller så skriver du en karaktär och anpassar sedan en bakgrundshistoria som skulle bringa fram den karaktären. Trovärdiga karaktärer är både mer lättspelade och roligare att spela mot.

Skriv in saker i bakgrunden som andra har gjort mot dig eller du har gjort mot andra, de är bra att hänga upp intriger på och kommer då innebära mer spel för dig.

Några korta höjdpunkts-händelser i ditt liv som visar något om din karaktär eller har påverkat hur den har blivit kan vara bra att ha. Dels för att kunna prata om men också för att förstå karaktären bättre.

Fundera över vilka värderingar din karaktär har och hur den skulle reagera i olika situationer.

Vad kan du gestalta trovärdigt och hur gör du det? Vad har du utrustning till att gestalta och vad behöver du skaffa?

Du kan basera din karaktär på någon karaktär från en film, bok eller spel, men tänk på att inte kopiera för mycket (namn t.ex. blir väldigt uppenbart). Någon annan har säkert läst boken, sett filmen eller spelat spelet.

Allt ovanstående behöver du inte skicka in till arrangörerna utan skriv eller tänk ut det för din egen skull.

Q: Hur gör man med skor?

A: Skor är ofta lurigt att lösa som lajvare, speciellt som ny sådan. De finns flertalet personer och hemsidor att beställa historiska eller fantasy-skor från av alla de slag och är väl värt att lägga pengar på om man tänker fortsätta med hobbyn då de håller väldigt länge med rätt omvårdnad.

De flesta lajven accepterar annars kängor helt i läder, läderstövlar och lädersandaler. Dessa går att hitta i vanliga skobutiker och brukar gå enkelt och billigt att få tag i, särskilt i mindre storlekar. Ett par läderkängor däremot kostar mer om man inte redan har ett par.
”Jesus-sandaler” är ett alternativ och dessa går ofta att hitta i skobutiker eller på second hand inför sommaren. Detta är sandaler som spänns med lädersnören, smeknamnet säger ganska mycket.

Får man inte tag i skor går det bra att linda fötterna eller gå barfota, iaf på sommaren, och det kan vara ganska skönt i vilket fall som.

Om du har utrustning i läder så tänk på att underhålla det så håller det mycket längre. Att smörja in med fett innan och efter varje lajv gör dem både vattentäta och förlänger livslängden.

Det kan vara bra att gå in skor i förväg med. Rekommenderas att sätta på ett par rejäla raggsockor, blöta dem i varmt vatten (och kanske till och med skorna) och gå in dem så formas de om lätt.

Läder som blötts först drar till sig fett bra så detta är ett bra läge att fetta in, att glömma det i detta läget gör dock att man riskerar att de spricker.

Q: Vad gör jag om jag inte har något att göra på lajvet?

A:

På vårt lajv finns det en vägg på värdshuset full med olika former av eftersökningar. Kan din karaktär inte läsa – börja med att hitta någon som kan!
Vid sidan om detta så passa på att utforska skogen, mycket gömmer sig där. Eller varför inte kolla över dina intriger; du har säkert något där att följa – inte minst den del av huvudintrigen som alla får ut.

I år kommer också två stycken uppdragsgivare att finnas på plats. Sök upp en av dessa och se vad de har att erbjuda.

Men viktigast av all på lajv är ändå att prata och lyssna. Kanske kan du bidra med information till någon annans intrig? Kanske kan du snappa upp något när värdshuspigan berättar om drakdräparsvärdet hon söker för att hämnas sin familj? Kanske finns det information du kan sälja eller som du kanske vill ge bort för att hjälpa ”det goda” när du hör de lömska handelsmännen stå och planera något?
Kanske så skapar du din intrig, och hela lajvets intrig, när du själv säger, kommer på eller berättar något.

Q: Vad är intriger?

A:

Kommer att skickas ut till den mail ni anmäler er på innan lajvstart om ni har betalt in senast den 30e april.
Men passa gärna på att bygga upp intriger med varandra vid sidan av dem vi ger er.

För dem som är nyare så kan vi säga att intriger är något man vanligtvis får ut strax innan eller på lajvet och är till för att driva hela lajvet och alla karaktärer framåt. Det kan vara mål din karaktär har under lajvet, information, allianser o.s.v.
Du får ut dem skickade till dig och ett tips är att skriva ut dem och ta med dem så att du kan titta igen om det skulle behövas.
Intrigerna är till för att driva spelet framåt och kan variera mellan att bara vara viktiga för din karaktär, flera karaktärer eller rent av hela lajvet. Detta innebär inte att man måste slutfölja alla intriger under ett lajv utan bara att de är något att jobba mot för att skapa spel.

Q: Hur gör man upp eld?

Det viktigaste är när man försöker tända en eld är att man har en hink med vatten, torr ved och något torrt att tända på. Elden skall tändas i en av arrangörerna godkänd eldstad. Tänk på att kolla vad som gäller angående eventuellt eldningsförbud och liknande innan ni gör upp eld.
Vad också försiktig i närheten av tält och/eller gräs och ängar.

I naturen finns det mycket material som fungerar utmärkt att använda som tändved. Exempel på detta är de torkade grenarna längst ner på granen och torr bark från döda träd.

Exempel på hur man gör upp eld:

1. Börja med att göra en hög av små spänt/flisor (Spänt får ni lättast genom att ta en kniv och tälja bitar av torr ved)
2. Lägg sedan lite torrt granris ovanpå era småspänt.
3. Tänd sen eld på de små spänten med hjälp av en braständare eller en tändsticka.
4. När spentet sedan brinner matar ni elden försiktigt med lite mera torrt granris.
5. Allt eftersom elden tar sig så lägger ni på större och större bitar ved.

Medan elden brinner så kan ni torka blöt ved runt elden så ni inte släcker elden genom att lägga på blöt ved.

För er som planerar i förväg och är moderna av er se youtubeklipp:


Gör egna braständare:

Version 1:
Ta en gammal äggkartong, fyll varje ägghållare med fint strimlat tidningspapper och några matskedar sågspån.
Häll på smält vax/stearin för att binda sågspån och papper till en fast klump. Efter vaxet/stearinet stelnat, har du ett dussin små braständare.

Version 2:
Ta en en sida av en dagstidning. Vik tidningssidan så att du får en 10 cm bred remsa.
Rulla sen ihop remsan till en rulle och knyt ett (brännbart) snöre runt.
Klipp av snöret cirka 20 cm från tidningsrullen.
Doppa sedan rullen i smält stearin och låt den dra åt sig i någon minut.
Ta sen upp tidningsrullen och låt den torka. Så har du en braständare som är lätt att tända.

Smält stearin får du lättast av att ta gamla stearinstumpar och smält dem i en stor tom konservburk.

Annat torrt material som är lätt att tända på:
Fyll en liten ask/burk med ludd från torktumlaren. Se till att luddet är från ull, bomull eller fleece plagg – inte flamsäkra tyger (naturligtvis). Ludd antänds lätt och börjar lätt brinna.

Smarta tips:

–          Fetvadd går att köpa på apoteket/matvarubutiker och brinner bra samt lätt att tända med.

–          Man kan sätta ett stearinljus under spänten eller det torra riset så att man har en stadig låga att utgå ifrån.

När ni har eldat klart:

Se till att släcka elden noggrant, framförallt om det är torrt i markerna. Eld kan sprida sig även under jord. Se därför till att hälla ordentligt med vatten över och gärna även använda en spade för att vända ner vatten i jorden.

Om olyckan skulle vara framme:

Vid brand finns en brandsläckare i varje huvudläger. Ha alltid ha minst en hink med vatten vid eldstaden. Vid brännskada bör skadan kylas i kallt vatten under en dryg halvtimme. Första hjälpen och sjukvård finns att tillgå på plats i sjukstugan, sök upp arrangörerna för hjälp. Vid allvarlig brännskada ring 112. De är informerade om var vi är. Kontakta alltid arrangör.

Q: Hur gör jag lajvet bra för mig och alla andra?

A: Ibland har någon annan sammanfattat det man själv vill säga perfekt. Så är det i detta fallet. Följ länken: http://www.gamingaswomen.com/posts/2013/05/the-best-larp-advice-i-ever-heard/

Q: Det går bara att välja två förmåga i anmälningslistan, hur tänker ni kring det och gamla karaktärer?

Nytt sedan 2015 är att man får välja två sak, t.ex. stridskunnig, en magiskola, drogkunnig o.s.v., på en punktlista. Vi har valt att göra så för att inte en person ska täcka allt man har nytta av utan att spelarna ska tvingas att interagera med varandra.
Exempel: Du kan hitta läkande örter men har inte en aning om hur man förvandlar bly till guld. Du har en massa bly och får leta upp en alkemist för att lösa ditt problem, alkemisten har en sårad polare som du kan hjälpa. Plötsligt har ni snackat och gjort lajvet roligt för varandra!

”Men min karaktär på förra lajvet hade förmågorna x,y och z, får jag inte ha kvar dem på detta lajvet?”
Nej, detta är Lazarus, gamla karaktärer får inga fördelar gentemot nya karaktärer/lajvare.

”Men det verkar otroligt att min karaktär helt plötsligt inte kan det.”
Din karaktär är ett fantasifoster i en hittepå-värld, du kan komma på en lösning. Eller så har den bara aldrig kunnat det :)

Vi ser stora fördelar med detta system och hoppas att ni också ser fördelarna med det :)

Q: Hur vinner jag lajvet?

Lajv går traditionellt inte att vinna då det handlar om att samarbete mellan alla deltagare för att skapa en rolig upplevelse av en påhittad värld.
Men för att ge alla deltagare lite att sträva mot och möjligheten att mäta sin framgång så har vi skapat en lista på achievements. Den hittar du här.