Reglerna vi har satt upp för hjälteblod är ett system för att representera en blodig, våldsam och intensiv lagsport som för många är deras enda chans att inte möta svältdöden. De regler vi har för sporten offlajvmässigt återfinns här. Texten nedan kommer att behandla hur reglerna ser ut för en karaktär i världen som ger sig ut på ärans fält.
Många lokala variationer förekommer, t.ex. så är den kända planen u Uulzvar utstegad av en dvärg.

Spelet utförs på en 30 steg lång plan med en Grop i var ände. Målet är att få Hundskallen i motståndarnas Grop. Varje lag har fem spelare på planen varav fyra Kämpar och en Löpare. Endast Löparen får bära Hundskallen. Kämparna får endast förflytta den med sina Vapen. En match består av tre ronder. En rond varar tills att 100 stenar har träffat Gonggongen.

Ett effektivt sätt att hindra motståndarlaget från att få poäng är att helt enkelt slå ner dem. Endast trubbiga vapen är tillåtna och följer en mer eller mindre standardiserad mall kring storlek.
Om två Löpare rör varandra så får båda lämna planen i tre Stenar.
Att använda magiska förmågor på spelplan är inte tillåtet och någon som gör det brukar snabbt möta en uppretad och beväpnad publik, oftast redan under matchen.

En rond börjar med Skallen i mitten av planen och varje lag bakom sin respektive grop. Ett föremål kastas upp i luften och när det nån marken så kan båda lagen börja röra på sig. Denna procedur upprepas efter varje gång det ena laget har tagit poäng.

Utrustning
Hundskalle – Objektet som spelet är centrerat kring. Får bäras av Löparen och flyttas med hjälp av Kämparnas Vapen(Kämpar som rör skallen med kroppen medvetet lämnar planen till nästa rond). Endast Löparen kan ta poäng till sitt lag, så även om skallen befinner sig i gropen så måste Löparen röra vid den.
Löparen får också kasta skallen.
Gropen – Varje sida har en de ska skydda. Att placera Hundskallen i motståndarens Grop ger poäng, men endast om löparen rör vid den samtidigt.
Vapen – Bärs av Kämparna(Löparen får ej bära Vapen). Dessa får användas för att nedgöra anda Kämpar eller Löparen. Följande Vapen är tillåtna och maximalt två kämpar i varje lag får bära samma Vapen:
Stav
Två batonger
Batong och skyddsärm – Handsken får täcka från fingerspetsar till hals på ena armen och används för att skydda sig.
Kedja
Skydd – Mjuka skydd för knän, armbågar, huvud och händer är tillåtna. Mjuka eller hårda skydd för tänder, hals och skrev är tillåtna. Med mjuka skydd menas t.ex. tyg, vadderat tyg, skinn och icke-härdat läder. Med hårda skydd menas ben, metall, och härdat läder.
Gonggong- En gonggong och hundra Stenar används för att mäta längden på en Rond. Det går tre Ronder på en Match. En person har som ansvar att kasta sten mot Gongongen. En sten ska träffa gonggongen c:a varje-varannan sekund.

Sporten spelas oftast utan en domare då denna anses kunna vara partisk och reglerna i stort inte kräver en sådan. Om någon t.ex. rör vid skallen på ett otillåtet sätt så slutar oftast det hela i att det blir slagsmål där publiken agerar domare. Att förbättra sina chanser att vinna genom att t.ex. skada motståndarlaget innan matchen (utan att de märker vem det är som ligger bakom det, självklart) anses helt normalt och många spelare tar alla former av prestationshöjande preparat de kan då en förlust ofta kan innebära döden – antingen direkt på plan eller senare. Det är dock inte alla som uppskattar detta, men går man på en större turnering så är det inte förvånande.

 

Regler offlajv återfinns här.

Lite info kring sportens bakgrund återfinns här.