Den Viratsiska modellen

Den Högalviska modellen

Ejnil Sydsols modell

Det finns gott om folk som är kunniga i magins konst i alla delar av världen. Den ter sig bara olika från plats till plats. Vissa tror att trollkunnighet går i arv i familjen, men egentligen är det ingen som kan direkt kan bevisa det påståendet, även om vissa raser verkar ha ha en större chans att ha en medfödd förmåga.

Forskningen runt magi och trolldom är inte heller den ovanlig, folk har i alla tider velat hitta hemligheten bakom magin och kunskapen. De som dock är känt är att antingen så föds man trollkunnig eller så är man det inte. På senare tid har man dock upptäckt att deusit verkar kunna ändra på detta naturliga tillstånd.

Det vanligaste bland de rikare är att utbilda sig i en av de många trollkarlsakademierna. De finns en mängd olika typer av trollkarlsakademier. En del av dessa är för de som kan kosta på sig det allra exklusivaste, andra är för de som inte är fullt så rika, och några av akademierna är beroende på vilken sorts magi man kan utöva. Det är inte ovanligt att familjer som inte har det så gott offrar alla sina tillgångar på att få in en  familjemedlem i en av akademinerna, för det är bland de finaste utbildningarna man kan få och ger oerhört mycket status. Men få skolor är gratis även om det är känt att magiker ibland tar sig lärlingar på eget bevåg.

Självklart finns det fler vägar man kan gå. Det är inte ovanligt att folk lärs upp inom familjerna och ibland även sig själva. Det finns gott om folk som går och lärs upp privat av mäktiga häxor och trollkarlar.
Förmågan att kunna nyttja magi är alltså alltid medfödd även om den för de allra flesta varelser endast kan komma till full blomning genom utbildning och träning.

I vissa kulturer kallas personer med magiska förmågor inte trollkarlar eller häxor utan till exempel orakel, schamaner, siare och annat.