Från ödeviddernas karga vidder härstammar flera sorters otyg som på senare tid sökt sig till mer civiliserade trakter. Bland dessa brukar koskentrollen räknas till de farligare.

De är grova, klumpiga varelser med smutsvit päls och kraftiga armar. Deras ansikten domineras av enorma sammetsnosar. Deras ben är korta och krumma och de är även utrustade med små svansar. Mitt i deras förvildade ansikten lyser rödsprängda ögon med stora svarta påsar under.

Koskentrollen är nomader, löst organiserade i klaner. De försörjer sig oftast som trähantverkare, kittelflickare eller hyrsvärd.

Det som mest bidragit till att göra koskentrollen så ökända är deras legendariskt usla humör. Det är i det närmst omöjligt att inte provocera ett koskentroll i en normal konversation, och förfärande många försök att kommunicera med dem slutar i handgemäng och knivslagsmål.

De som lärt sig att hantera koskentrollens eldfängda temperament brukar rekommendera att man helt enkelt inte pratar med dem, så långt det är möjligt, och ser till att de har fri tillgång till de enda två ting de ilskna trollen verkar hysa någon slags positiv känsla för: starksprit och bastubad.

Trots deras samarbetssvårigheter är koskentrollen eftertraktade legoknektar, mycket på grund av en fruktansvärd armstyrka, bisarr stryktålighet och dödlig förmåga att hantera kamala, koskentrollens groteskt stora jaktknivar.

Koskentroll